Virtuaaliset liitutaulut

Joskus tarvitaan ihan tavallista liitutaulua virtuaalisena eli opettaja selittää ja käyttää samalla liitutaulua ja koko opetustapahtuma tallennetaan Youtubeen. Pikaisella etsimisellä löysin kolme ilmaista virtuaalista liitutauluohjelmaa.

  1. Classic Whiteboard (Mac, Linux, Windows).
  2. Ardesia (Ubuntu ja Windows).
  3. Open- Sankoré (Mac, Linux, Windows) Suosittelen! Ohje PDF-muodossa.

Homman juju on se, että sinulla on virtuaalinen liitutaulu, jolloin voit piirrellä vapaasi ihan samalla tavalla kuin liitutaululla. Tosin hiirellä piirtäminen ei ole ihan helppoa. Sitten, kun siihen yhdistetään ruudunkaappaus ja Youtube niin siinä on yksi virtuaalinen opetustapa.

Open-Sankore

Ohjelma on kehitetty Uniboardin pohjalta, jota alunperin kehitti ranskankielinen Lausannen yliopisto Sveistissä . Myöhemmin Ranskan valtio otti projektin siipiensä suojaan. Siksi ohjelman alkuperäiskieli on ranska ja suurin osa ohjeista on edelleen ranskaksi. Ohjelma sisältää paljon valmiita työkaluja, joitta ennen nähtiin luokkahuoneiden seinällä.

Ohje PDF-muodossa, joka sisältää myös nauhoituksia eli ohjevideoita.

Classic Whiteboard

Classic Whiteboard on yksinkertainen “liitutaulusovellus” , jonka avulla on mahdollista käyttää tietokonetta virtuaalisen liitutaulun tavoin. Ohjelma on saatavissa Macille, Windowsille ja Linuxille ja kaiken lisäksi se on ilmainen. Ohjelman käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen.. Valittavissa on neljä eriväristä tussia ja “Sieni”, jolla taulun saa puhdistettua.

media002

Ohjelman muut tärkeät toiminnot löytyvät otsikkopalkin oikeasta reunasta kysymysmerkin kohdalta. Käyttökelpoisin kyseisistä toiminnoista on “Clean”, jolla koko taulun saa siivottua tyhjäksi. Toinen kätevä toiminto on “Save a Copy”, joka tallentaa liitutaulun kirjoitukset.

media003

Ardesia

Ohjelma on saataville Ubuntulle ja Windowsille, joskin Windowsissa eivät kaikki ominaisuudet toimi. Windowsissa tosin kaikki perustoiminnot toimimat ja niistä tärkein toiminto on piirtäminen. Ohjelma on saatavissa osoitteesta: https://code.google.com/p/ardesia/.

Ubuntulle asennus on helppoa, koska homma hoituu terminaalin eli päätteen kautta.

sudo apt-get install ardesia

Windowsille löytyy oma asennuspaketti osoitteesta: https://code.google.com/p/ardesia/wiki/Install.

Ohjelma toimii siten, että näytön oikeaan reunaan ilmestyy työkaluvalikko. Tässä alla kuva palkin yhdestä osasta.

media004

Mikäli haluaa kirjoittaa kuten liitutaululle, kannattaa ensin vaihtaa tausta. Sen saa vaihdettua valitsemalla työkaluvalikosta kohdan “Preferences”,  Sen jälkeen valitaan kuva.

2014-08-10_15472014-08-10_1547_0012014-08-10_1549

Sitten kynän väriksi valkoinen ja liitutaulu on valmis. Sitten on enää yksi haaste eli kuinka kirjoittaa ja piirtää hiirellä.

2014-08-10_1550

Ohjelmalla voi jopa nauhoittaa omia esityksiä painamalla “Record” painiketta.

2014-08-10_1558

Windowsissa toimimattomia ominaisuuksia ovat ainakin seuraavat. Muodon korjaus ei onnistu. Ubuntussa voit piirtää epätasaisien ympyrän ja ohjelma korjaa sen. Kyseinen painike on toinen ylhäältä (napsauta sitä kerran).

2014-08-10_1600

Myöskään nuolityökalu ei toimi eli nuolen kärki jää puuttumaan.

media005

Myös täyttötyökalu ja huomiotyökalu ovat sellaisia, jotka toimivat vain Ubuntussa.

Open-Sankore

Open-Sankoré täyttää hyvän opetusalan ohjelman kolme kriteeriä.

  1. Se on ilmainen.
  2. Se on saatavissa Macille, PC:lle ja Linuxille,
  3. Se suoriutuu niistä tehtävistä mihin se tarkoitettu.

Ohjelma on kehitetty Uniboardin pohjalta, jota alunperin kehitti ranskankielinen Lausannen yliopisto Sveistissä . Myöhemmin Ranskan valtio otti projektin siipiensä suojaan. Siksi ohjelman alkuperäiskieli on ranska ja suurin osa ohjeista on edelleen ranskaksi. Ohjelma sisältää paljon valmiita työkaluja, joitta ennen nähtiin luokkahuoneiden seinällä.

Ohjelman ohje PDF -muodossa, jossa on mukana myös Youtubeen tallennettuja ohjevideoita.

HUOM! Koulutuksen jälkeen kirjoittamani blogikirjoitus ”Piirtotekniset apuvälineet opetuksessa”.

Verkkopedagogi: Jari Sarja