Kirjanmerkki- ja URL-lyhennyspalvelut

Kirjanmerkki- ja URL-lyhennyspalvelujen ideana on luoda linkkejä, jotka ovat lyhyitä. Tällaisia linkkejä tarvitaan tekstiviesteissä ja mikroblogeissa kuten esim. Twitterissä. On kätevää kirjoittaa tekstiviestiin esim. bit.ly/liitutaulu sen sijaan että kirjoittaisi http://www.jarisarja.fi/open-sankortydellinen-virtuaalinen-liitutaulu/.

bitly

bitly on hyvin kätevä palvelu ja siellä voi lyhentää webosoitteita ilman kirjautumista, mutta kirjautumisen avulla saa käyttöönsä uusia toimintoja kuten esim. mahdollisuuden seurata kuinka usein linkkiä on klikattu. HUOM! Kirjautuminen on maksuton.

image

TinyURL

TinyURL oli pitkään tällä saralla ykkönen, koska Twitter käytti sitä. Mutta Twitterin siirryttyä bitlyn käyttöön on tämän palvelu suosio laskenut. Palvelun käyttöliittymä on varsin yksinkertainen.

image

Tässä esimerkki kuinka pitkä osoite lyheni.

http://www.jarisarja.fi/open-sankortydellinen-virtuaalinen-liitutaulu/.

http://tinyurl.com/virtuaalinenliitu

goo.gl (Google)

goo.gl ei tarjoa selkokielisiä lyhyitä osoitteita, mutta se tekee osoitteesta myös QR-koodi eli ruutukoodin. QR koodia tarvitsee vain näyttää puhelimelle ja websivu avautuu. Tietty puhelimessa pitää olla QR koodin lukija.

http://goo.gl/QpccHv

QR code

is.gd

is.gd on varsin helppokäyttöinen, mutta huonona puolena on se, ettei lyhenteeseen voi vaikuttaa. Mutta plussa toisaalta QR –koodista.

QR code

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eleven − five =