Salasanat haltuun

Salasanojen hallintaohjelmien ideana on, että ensin luodaan yksi vahva salasana. Sitten sen yhden vahvan salasanan taakse laitetaan kaikki muut salasanat. Eli jos sinulla on esim. muistettavana 150 salasanaa, ei sinun silti tarvitse muistaa kuin pääsalasana, joka toimii yleisavaimen tavoin. Listasin tähän kolme ilmaista vaihtoehtoehtoa salasanojen hallintaan. Mikäli kaipaat vielä enemmän ominaisuuksia, kannattaa sinun tutustua LastPassin ja F-Secure Keyn maksullisiin versioihin.

LastPass Free

Lifehacker kelpuutti LastPassin listalle, jossa se rankkasi viisi parasta salasanojen hallintaohjelmaa. Ohjelman asennus on helppo ja ohjelma osaa kaivaa jo aiemmin selaimelle lisätyt salasanat. Firefox selaimeen on saatavissa laajennus, jonka  ansiosta ohjelman käyttö on todella sujuvaa. Ohjelma tallentaa salasanat pilveen, joka on tietysti arveluttavaa. Mutta LastPass tarjoaa kaksivaiheista autentikointia eli LastPassista tulee entistäkin turvallisempi, jos ottaa esim. Google Authenticatorin käyttöönsä.

Huonoja puolia LastPassissa ei juuri ole, mutta ohjeet kannattaa katsoa videolta, koska toimintoja on  paljon. Toinen huono puoli on, että suomennos on pahasti kesken.

Ohjelman kotisivut löytyvät täältä.

F-Secure Key Free

F-Securen salasanojen hallintaohjelma on tyylikäs käyttöliittymältään, eikä se asentele mitään lisäosia selaimeen. Websivustoille voi kirjautua kätevästi napsauttamalla CTRL+F2. Lisäksi salasanakentissä näkyy F-Secure Keyn kuvake, jota voi napsauttaa.

31-3-2015 13-47-40

F-Secure Key Free on niin hyvä, ettei siitä heikkouksia tahdo löytyä ellei  sellaiseksi lasketa kaksivaiheisen autentikoinnin puuttumista.

Ohjelman kotisivut löytyvät täältä.

KeePass Password Safe

tokaKeePass on ilmainen open source ohjelma salasanojen hallintaan. Siinä on vahva salaus ja mahdollisuus jopa kaksivaiheeseen autentikointiin. Ohjelma on saatavilla myös nk. portable versiona eli sen voi tallentaa muistitikulle. Ohjelmaa voi käyttää esim. siten, että tallentaa tietokannan Dropboxiin, jolloin useamman tietokoneen synkronisointi on helppoa. Tosin silloin kannattaa käyttää kaksivaiheista autentikointia.

Ohjelmalla ei ole varsinaisia heikkouksia, mutta selaimen lisäosa KeeFox ei ole sieltä helpommasta päästä.

Ohjelman kotisivut löytyvät täältä.

Mitä ja kenelle?

Jokaisen pitää huolehtia salasanoistaan itse ja jokaisella on erilaiset tarpeet. Tässä alla omat suositukseni eli jokin näistä kolmesta kannattaa valita tai sitten etsii muita vastaavia ohjelmia.

  • Peruskäyttäjä, jolla kaikki tunnukset syötetään netin kautta. Hänelle F-Secure Key on paras vaihtoehto.
  • Aktiivikäyttäjä, jolla paljon tunnuksia ja kaiken pitäisi sujua vaivattomasti. Hänelle LastPass Free on paras vaihtoehto sillä edellytyksellä, että hän asentaa siihen kaksivaiheisen tunnistuksen.
  • Tehokäyttäjä, jolla on salasanoja paljon muistettavana eikä kaikkia salasanoja syötetä selaimen kautta. Hänelle KeePass Free on paras vaihtoehto, koska hänellä on jo todennäköisesti PortableAppsit muutenkin hallussa.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sixteen − 1 =