Kielioppivideon tekeminen

Kielioppivideolla tarkoitetaan sellaista oppimateriaalia, jossa opettaja selostaa kielioppiin liittyviä asioita. Puheen lisäksi näytetään tekstiä ja kuvia, joiden avulla opetettavaa asiaa havainnollistetaan. Useimmiten on kyse powerpointesityksestä yhdistettynä opettajan puheeseen.

Tällaiset videot ovat varsin havainnollistavia ja suureksi avuksi opiskelijan pyrkimykselle oppia kulloinkin kyseessä olevaa asiaa. Lisäksi ne tuovat sopivasti vaihtelua siihen, että opiskelija pelkästään lukee tekstiä.

Kun kielioppivideot tallennetaan Youtubeen, voi opiskelija katsella niitä milloin hän haluaa ja niin usein kuin hän haluaa. Youtube mahdollistaa myös soittolistojen tekemisen, jonka vuoksi opiskelija voi kerrata kielioppia varsin vaivatta esim. älypuhelimellaan.

Tämän ohjeen tarkoitus on ohjeistaa kuinka tehdä kielioppivideoita, jotka näyttäisivät mahdollisimman hyviltä Youtubessa.

Miksi kielioppivideot tallennetaan Youtubeen?

Videot kannattaa tallentaa Youtubeen, koska se tarjoaa videoille parhaimman mahdollisen laadun. Lisäksi Youtubeen tallennetut videot ovat katseltavissa päätelaitteesta riippumatta. Videot toistuvat hyvin, olipa sitten kyseessä kännykkä, tabletti tai kannettava tietokone.

Youtube on teknisesti loistava ratkaisu ja siitä saadaan kaikki hyöty irti, jos kielioppivideot tuotetaan Youtubelle optimoituun muotoon. Laadun varmistamiseksi on huomioitava seuraavat seikat.

  • 1280 x 720 (kuvakoko)
  • 16:9 (kuvasuhde)
  • HD (teräväpiirto)

Lähinnä on kyse kuvasuhteesta ja kuvakoosta. Tekemällä videot yllä olevien vaatimusten mukaiseksi (kuvakoko ja kuvasuhde) varmistetaan se, ettei videoon reunoihin ilmesty mustia palkkeja.

kielioppi1

HD laatu tarkoittaa teräväpiirtoa ja eron tavalliseen SD laatuun huomaa, kun katselee videota kokoruututilassa. HD video sisältää enemmän kuvapisteitä kuin SD eli se on tarkempi. Vertaile alla olevia kuvankaappauksia, jotka on otettu kahdesta eri Youtubevideosta, Toinen on teräväpiirtonauhoitus ja toinen tavallinen nauhoitus. Video, joka ei ole HD laatuinen on jopa tekstin osalta hieman suttuinen. Suttuisuus on jopa niin voimakas, ettei valkoinen teksti näytä olevan valkoinen. Lisäksi tekstin ja taustan raja on HD:ssä selkä.

kielioppi2

Mitä hyvän kielioppivideon tekemiseen tarvitaan?

Videon tekeminen sellaiseen muotoon, että se toistuu Youtubessa optimaalisesti ei välttämättä vaadi maksullisia ohjelmia. Alla on lista siitä mitä tarvitaan, kun tehdään hyvälaatuinen kielioppivideo.

  • Esitysgrafiikkaohjelma. Esim. Powerpoint-ohjelma (maksullinen) tai Libre Officen Impress (ilmainen).
  • Kuvaruudunnauhoitusohjelma Screencast-O-Matic, joko maksullinen tai ilmaisversio.
  • Laadukas mikrofoni.

Esitysgrafiikkaohjelma

Esitysgrafiikkaohjelmat soveltuvat hyvin opetustarkoituksiin, koska ne on suunniteltu esityksiä varten. Esityksen saa koko ruudun kokoiseksi ja diasta toiseen pääsee kätevästi nuolinäppäimellä. Lisäksi esitysgrafiikkaohjelmissa on valmiita pohjia asettelua varten. Tarvittaessa niihin saa lisättyä tekstin lisäksi myös kuvia ja kaavioita.

Esitysgrafiikan osalta Powerpoint on tunnettu ja helppokäyttöinen, mutta maksullinen. Hyvä ilmainen vaihtoehto on LibreOfficen Impress -ohjelma.

Libre Officen voi asentaa osoitteesta:
http://fi.libreoffice.org/

Mikäli et halua asentaa koneellesi esitysgrafiikkaohjelma voit käyttää webissä toimivia ohjelmia kuten Prezi tai Googlen Presentation.

Kuvaruudunnauhoitusohjelma Screencast-O-Matic

Nauhoitusohjelma Screencast-O-Matic on ilmainen, mutta noin 13 euron hintaan sillä saa pois mainostekstin videon alareunasta.

Screencast-O-matic on sikäli hyvä ohjelma, että se toimii käyttöjärjestelmissä kuten Windows, Mac OS ja Linux. Lisäksi sitä voidaan käyttää siten, ettei omalle koneelle asenneta mitään ohjelmaa. Tosin on huomattava, että Screencast-O-matic vaatii toimiakseen tietokoneen, johon on asennettu Java.

Screncast-O-Matic on helppokäyttöinen. Tässä käyttöliittymä kokonaisuudessaan maksullisen version osalta.

kielioppivideo3

Screencast-O-Matic löytyy osoitteesta
http://www.screencast-o-matic.com/

Ohjelman voi asentaa omalle koneelle, mutta sitä voi käyttää verkossa ilman, että asentaa mitään. Ainut vaatimus ohjelman toimimiselle on Java.

Mikrofonit

Hyvän äänityksen takeena on laadukas headset. Loppu on sitten kiinni säädöistä. Kannattaa tehdä muutama kokeilunauhoitus, jotta sopiva mikrofonin sijoituspaikka löytyy. Jos mikrofoni on liian lähellä, on vaarana hengitysäänien tallentuminen nauhoitukseen.

Esitysgrafiikka 16-9 muotoon

Yleensä tekstiosuudet eli kielioppiasiat kannattaa tehdä etukäteen powerpoint-ohjelmalla tai jollakin vastaavalla kuten esim LibreOfficen Impress. Tärkein seikka, joka pitää huomioida on kuvasuhde. Yleensä se on esitysgrafiikkaohjelmissa 4:3, mutta sitä kuvasuhdetta ei kannata käyttää. Kuvasuhde kannattaa vaihtaa 16:9 muotoon, koska Youtuben paras laatu käyttää sitä. Powerpointin kuvasuhdeasetuksia muunnat välilehdellä “Rakenne” ja sieltä valitset “Sivun asetukset”.

kielioppivideo4

Tämän jälkeen valitset kuvasuhteeksi 16:9.

kielioppivideo5

Uusi esitys kannattaa tehdä alusta saakka 16:9 muotoon. Tosin aiemmin tehdyn esityksen voi tällä tavoin muuntaa 16:9 muotoon. mutta silloin kannattaa tarkistaa esityksessä olevien kuvien kuvasuhteet.

LibreOfficen Impress -ohjelmassa samanlainen kuvasuhteen muunnos tehdään seuraavan kaavan mukaisesti. Yläpalkista valitaan “Muotoilu” ja alasvetovalikosta valitaan “Sivu”.

kielioppivideo6

Sitten valitaan kohdasta “Muoto” alasvetovalikosta “Näyttö 16:9”.

kielioppivideo7

Prezin osalta säätö tapahtuu kohdasta “Help an settings”. Siellä kannattaa valita 16:9.

kielioppivideo8

Googlen osalta (Presentation) säätö tapahtuu kohdasta “File”.

kielioppivideo8
Sitten valitaan “page setup”.

kielioppivideo9

Siellä on valmiina valinta 16:9 ja ellei ole niin kannattaa muuttaa.

kielioppivideo10

Videon tekeminen

Kun kielioppiin liittyvät asiat on tallennettu jollakin esitysgrafiikkaohjelmalla 16:9 muotoon , on kaikki valmista nauhoitusta varten

Nauhoitus kannattaa tehdä ohjelmalla Screencast-O-Matic .

Ohjelmaa ei tarvitse asentaa vaan lähetyksen voi aloittaa suoraan selaimen kautta napsauttamalla painiketta “Start Recording”.

kielioppivideo11

Äänilähteen ja äänen tason näet vasemmassa reunassa. Äänen taso näkyy eli voit testata mikin toiminnan puhumalla, jolloin vihreä äänipalkki liikkuu.

kielioppivideo12

Varsinkin powerpointin osalta kannattaa valita “Full screen”, jotta sivuille ei tule ylimääräisiä palkkeja

kielioppivideo13

Sitten esitys koko näytölle ja nauhoitus päälle napsauttamalla painiketta “Start Recording”.

kielioppivideo14

Sitten puhut diat ja sitten kun olet valmis napsautat painiketta “Done”.

kielioppivideo15

Tämän jälkeen tallennat tuotoksen. Napsuattamalla painiketta “Publish to Youtube”.

kielioppivideo16

 Verkkopedagogi Jari Sarja