Ruudunkaappaukset

Ruudunkaappaus, englanniksi screenshot tai screen capture, on digitaalinen kuva siitä mitä näkyy tietokoneen ruudulla. Jos esimerkiksi teet opasta selaimen käytöstä voit kätevästi kaapata kuvia ohjelmasta. Tässä pieni esimerkki Firefox-selaimesta.

kuva1

Print Screen-näppäin (usein lyhennetty Prt Scr) kaappaa kuvan näytön näkymästä. Mikäli painat Alt-näppäimen pohjaan samalla kun painat Print Screen näppäintä kaapataan vain aktiivinen ikkuna. Kuva tallentuu leikepöydälle. Kuvan voi tallentaa ja sitä voi myöhemmin muokata kuvankäsittelyohjelmalla.

Print Screen näppäimen avulla kuvankaappaus on hidasta ja kömpelöä. Onneksi on olemassa hyviä kuvankaappausohjelmia, joilla voidaan esim. merkata mikä alue kaapataan ja myös osoitin ja hiiren nuoli saadaan mukaan kuvaan.

Hyvän kaappausohjelman vaatimuksena on, että sillä pitää voida rajata kaapattava alue jo kaappausvaiheessa. Toinen tärkeä ominaisuus on, että siinä voi valita tallennusmuodon, joka ei suttaannu varsinkaan tulostettaessa. Tällaisia tallennusmuotoja ovat gif ja png. Jpg-tallennusmuotoa en suosittele, koska yleensä kaapatuista kuvista tulee suttuisia. Alla on listattuna kolme ohjelmaa Windowsille, jotka täyttävät em. vaatimukset.

EM. ohjlemat toimivat vain Windowsissa, joten alla pari vinkkiä kuinka homma hoituu Macillä tai Linuxilla.

Firefoxin lisäosat

Firefox on hyvä webselain, mutta ei siinä vielä kaikki. Firefoxiin on saatavilla runsaasti erilaisia laajennuksia. Nykyisin Firefoxille löytyy hyviä laajennuksia myös ruudunkaappaukseen. Mikä parasta niin Firefoxin laajennukset toimivat usein myös käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Fireshot

Firefoxin lisäosat taipuvat moneen käyttöön. Yksi näppärä käyttötarkoitus on kuvaruudunkaappaus.

Ohjelman saat osoitteesta: https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/fireshot/

Kun se on asennettu, näet Fireshotin painikkeet oikealla eli S –kirjain punaisella pohjalla.

kuva2

Ohjelma ei pelkästään kaappaa vaan sillä voidaan myös muokata kuvaa eli rajata, piirtää, laittaa nuolia ja kirjoittaa.

kuva3

LightShot

Todella tyylikäs. Kun olet asentanut tämän niin etsit höyhenen.

kuva4

Lisää Firefoxille

Lisää löytyy paikasta: https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/search/?q=Screenshot&cat=all&x=0&y=0

Cross platform ratkaisut

Crossa platform ratkaisujen ideana on, että ne toivat useammalla kuin yhdellä käyttöjärjestelmällä.

Jing

Techsmithin kehittämä todella hyvä ja helppokäyttöinen ohjelma, joka toimii niin Macilla kuin Windowsilla. Ohjelma löytyy osoitteesta: https://www.techsmith.com/jing-tool.html

Kuvat voi tallentaa suoraan leikepöydälle. Kuvia voi myös editoida.

 Verkkopedagogi Jari Sarja