Kuvaruudunnauhoitus

Kuvaruudunnauhoitus tarkoittaa sitä, että nauhoitetaan kaikki mitä tietokoneen ruudulla tapahtuu. Osaan nauhoituksista voi liittää mukaan myös äänen. Erityisen käteviä nämä ruudunnauhoitusohjelmat ovat ohjeiden teossa eli kun esimerkiksi opetetaan HTML:ää.

Kokemukseni mukaan Camtasia on selvä ykkönen. Sen käytön oppii hetkessä ja sitten kaikki on mahdollista. Nauhoituksen osalta Camtasia on kuin mikä tahansa muu ruudunnauhoitusohjelma, mutta kaikki hieno alkaa vasta nauhoituksen jälkeen. Camtasian avulla voit muokata nahoitustasi mielesi mukaan. Ehkä sen paras ominaisuus liittyy zoomaukseen eli jos haluat jonkun osan näkyvän selvästi, voit zoomata suoraan sinne missä toiminto tapahtuu.

Ohjelma on maksullinen, mutta suosittelen silti. Muitakin maksullisia vastaavia ohjelmia on, mutta mielestäni Camtasia on ykkönen. Ilmaisohjelmia kategoriasta löytyy todella hyviä haastajia. Kakkostilan omassa arviossani vie Screencast-O-Matic, joka toimii webissä. Ilmaiseksi voi nauhoittaa peräti 15 minuutin pituisia pätkiä. Eikä työhän tarvita kuin internetyhteys ja www-selain, jossa on Java. Sitten vaan nauhoittamaan.

Jos haluat nauhoittaa pidempiä nauhoitteita kuin 15 minuuttia, joudut pulittamaan noin 13 euroa lisää per vuosi.

Kolmannen sijan vie Jing, joka on varsin kätevä. Ohjelman huono puoli on nauhoituksen lyhyys eli vain 5 minuuttia. Toinen huono puoli on tallenusmuotojen vähäisyys. Lähinnä tässä ohjelmassa viehättää se, että nauhoituksen aloittaminen on helppoa. Ruudun yläreunassa on Jing aina valmiina nahoituksen aloittamista varten (ks. kuva vieressä).

HUOM! Koulutuksen jälkeen kirjoittamani blogikirjoitus “Kolme parasta ilmaista kuvaruudunnauhoitusohjelmaa“.

verkkopedagogi Jari Sarja