Virtuaaliset liitutaulut

Joskus tarvitaan ihan tavallista liitutaulua virtuaalisena eli opettaja selittää ja käyttää samalla liitutaulua ja koko opetustapahtuma tallennetaan Youtubeen. Pikaisella etsimisellä löysin nämä muutama ilmaista virtuaalista liitutaulua.

  1. Ardesia (Ubuntu ja Windows).
  2. OpenBoard (Windows, Mac, Linux).

Homman juju on se, että sinulla on virtuaalinen liitutaulu, jolloin voit piirrellä vapaasi ihan samalla tavalla kuin liitutaululla. Tosin hiirellä piirtäminen ei ole ihan helppoa. Sitten, kun siihen yhdistetään ruudunkaappaus ja Youtube niin siinä on yksi virtuaalinen opetustapa.

OpenBoard

OpenBoard on interaktiivinen valkotaulu kouluille. Helppo käyttää ja on jatkoa lopetetulle Open-Sankorélle. Voi käyttää tabletilla tai tietokoneella. OpenBoard -sivuilta löydät käyttöohjeet.

Ardesia

Ohjelma on saataville Ubuntulle ja Windowsille, joskin Windowsissa eivät kaikki ominaisuudet toimi. Windowsissa tosin kaikki perustoiminnot toimivat ja niistä tärkein toiminto on piirtäminen. Ohjelma on saatavissa osoitteesta: https://code.google.com/p/ardesia/.

Ubuntulle asennus on helppoa, koska homma hoituu terminaalin eli päätteen kautta.

sudo apt-get install ardesia

Windowsille löytyy oma asennuspaketti osoitteesta: https://code.google.com/p/ardesia/wiki/Install.

Ohjelma toimii siten, että näytön oikeaan reunaan ilmestyy työkaluvalikko. Tässä alla kuva palkin yhdestä osasta.

Mikäli haluaa kirjoittaa kuten liitutaululle, kannattaa ensin vaihtaa tausta. Sen saa vaihdettua valitsemalla työkaluvalikosta kohdan “Preferences”,  Sen jälkeen valitaan kuva.

Sitten kynän väriksi valkoinen ja liitutaulu on valmis. Sitten on enää yksi haaste eli kuinka kirjoittaa ja piirtää hiirellä.

Ohjelmalla voi jopa nauhoittaa omia esityksiä painamalla “Record” painiketta.

Windowsissa toimimattomia ominaisuuksia ovat ainakin seuraavat. Muodon korjaus ei onnistu. Ubuntussa voit piirtää epätasaisien ympyrän ja ohjelma korjaa sen. Kyseinen painike on toinen ylhäältä (napsauta sitä kerran).

Myöskään nuolityökalu ei toimi eli nuolen kärki jää puuttumaan.

Myös täyttötyökalu ja huomiotyökalu ovat sellaisia, jotka toimivat vain Ubuntussa.

Verkkopedagogi: Jari Sarja